Domowa passata pomidorowa

  • on 2 listopada 2020

Domowa passata pomidorowa

Składniki

3 kg pomidorow (najlepiej podłużnych)

5 ząbków czosnku

4-5 łyżek oliwy

1 płaska łyżka soli

0,5-1 łyżka Pieprzu

Natka pietruszki jedna garść

2 łyżki cukru

Domowa passata pomidorowa

Przygotowanie

Pomidory sparzyć i pozbyć się skórki i szypułek. Pokroić na ćwiartki lub drobniej. Czosnek obrać przekroić na pół i dodać do pomidorów. Dodać oliwę.

Pomidory gotować ok 15 min, do momentu aż się rozgotuja. Po tym czasie całość zblendowac ale nie na dosłowna papkę:) jeśli będą większe kawałki pomidorków to też dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz i pietruszkę. Ponownie gotować by odparować na większym ogniu w celu uzyskania bardziej gęstego przecieru (przez około 15 minut).

Gorący przecier rozlać do wyparzonych słoików (mi z danych proporcji wyszły 3 słoiki po 750ml) i dobrze zakręcić. Słoiki przykryć dokładnie kocem i zostawić tak do całkowitego wystudzenia, nawet na 2 dni. Zamiast tego można też pasteryzować słoiki w standardowy sposób gotując je.

Polecam 🙂 passata nadaje się idealnie do wszystkiego 😉

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..