Francuska zupa cebulowa – Soupe a’l’ oignon

  • on 2 listopada 2020

Francuska zupa cebulowa – Soupe a’l’ oignon

Składniki

1 kg cebuli

750 ml bulionu warzywnego

3 liście laurowe

4 ziarna ziela angielskiego

1 duża bagietka

2 gałązki tymianku

50 g masła

40 g dowolnego sera twardego długodojrzewającego

100 ml białego wytrawnego wina

sól i pieprz do smaku

3 łyżki oliwy z oliwek

2 ząbki czosnku

Francuska zupa cebulowa – Soupe a’l’ oignon

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka i skarmelizować na maśle przez około 3-5 minut. Zebrać smak białym winem i bulionem warzywnym. Dodać przyprawy: ziele angielskie i liść laurowy. Dusić do miękkości, aż cebula będzie miękka.
Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i drobno posiekanym tymiankiem.

Bagietkę pokroić w paski. Czosnek pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Bagietki skropić oliwą i posypać czosnkiem, posolić. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez około 6-8 minut.

Zupę zapiekać w miseczkach żaroodpornych z grzankami w temperaturze 180 stopniach Celcjusza przez około 10 minut, aż powstanie chrupiąca skórka.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..