Golonki na kapuście z kociołka

  • on 2 listopada 2020

Golonki na kapuście z kociołka

Składniki

4 golonki indycze

sól

pieprz

świeży tymianek

300 g surowego boczku ze skórą

1 kg kapusty kiszonej

4 cebule

4 marchewki

500 ml piwa ciemnego

liście kapusty do wyłożenia kociołka

smalec gęsi lub masło klarowane do natłuszczenia

pieczywo do podania

kiszone pomidory do podania

Golonki na kapuście z kociołka

Przygotowanie

Golonki naciąć na krzyż, oprószyć solą i pieprzem. Przyprawić tymiankiem i odstawić na chwilę.

Kociołek wysmarować smalcem lub masłem. Na dnie ułożyć skórę z boczku, cały garczek wyścielić liśćmi kapusty.

Do środka włożyć garść kiszonej kapusty. Na kapustę dać garść pokrojonej cebuli, na cebulę pokrojoną w plastry marchewkę, na marchewkę garść pokrojonego w kostkę boczku. Włożyć golonki. Wsypać marchewkę, cebulę i boczek. Przykryć liśćmi kapusty. Zalać piwem. Przykryć, zakręcić i wstawić do ogniska.

Piec przez 2 ½ – 3 godziny.
Podawać z pieczywem (świetnie smakuje z wytrawnym cwibakiem) i kiszonymi pomidorami.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..