Gulyásleves – Węgierska zupa gulaszowa

  • on 2 listopada 2020

Gulyásleves – Węgierska zupa gulaszowa

Składniki

400 g wołowiny i wieprzowiny ( łącznie )

6 średnich ziemniaków

2 cebule

2 łyżki oleju

2 marchewki

1 pietruszka

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku

2 ząbki czosnku

pół łyżeczki kminku

1 pmidor malinowy

1 zielona papryka

1 czerwona papryka

ewentualnie 1 czuszka, ostra papryka w proszku

Gulyásleves – Węgierska zupa gulaszowa

Przygotowanie

POSIEKAŁEM CEBULĘ, USMAŻYŁEM NA OLEJU, POSYPAŁEM SŁODKĄ PAPRYKĄ, WYMIESZAŁEM.
MIĘSO POKROIŁEM W KOSTKĘ, DODALEM DO CEBULI, ZWIĘKSZYŁEM PŁOMIEŃ. PRZYPRAWIŁEM SOLĄ I PIEPRZEM, DUSIŁEM POD PRZYKRYCIEM WE WŁASNYM SOSIE ( JEŚLI BĘDZIE KONIECZNE, NALEŻY WLAĆ TROCHĘ WODY ). GDY MIĘSO BYŁO PRAWIE MIĘKKIE, DOLAŁEM TYLE WODY ILE CHCIAŁEM MIEĆ ZUPY, DORZUCIŁEM ZIEMNIAKI POKROJONE W KOSTKĘ, MARCHEWKĘ POKROJONĄ W PLASTERKI ORAZ PIETRUSZKĘ W CAŁOŚCI. DODAŁEM KMINEK I CZOSNEK. WŁOŻYŁEM ZIELONĄ I CZERWONĄ PAPRYKĘ ( BEZ NASIONEK )I CAŁEGO POMIDORA. GDY JARZYNY BYŁY UGOTOWANE WYJĄŁEM PIETRUSZKĘ , POMIDORA I PAPRYKĘ. JEŚLI KTOŚ LUBI OSTRZEJSZE SMAKI MOZĘ DODAĆ CZUSZKĘ POKROJONĄ W CIENKIE PLASTERKI , ALBO OSTRĄ PAPRYKĘ.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..