kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem

  • on 2 listopada 2020

kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem

Składniki

kotlety jagnięce (o grubości około 2-2,5 cm) – 8 szt

czosnek – 8-10 ząbków

rozmaryn – 3 gałązki

masło klarowane – 2 łyżki

białe wytrawne wino – pół szklanki

sól, pieprz

kotlety jagnięce z czosnkiem i rozmarynem

Przygotowanie

Jagnięcinę doprawić solą i pieprzem, odstawić na 10-15 minut. Na dużej patelni rozgrzać masło, wrzucić czosnek i rozmaryn, kłaść kotlety i smażyć na umiarkowanie dużym ogniu do zrumienienia, około 3 minuty. Kotlety obrócić i smażyć kolejne 3-4 minuty.
Usmażone mięso przełożyć na talerze.

Na patelnię wlać wino, zdeglasować wszelkie przypieczone kawałki przyklejone do dna. Gotować około 1-2 minuty. Kotlety jagnięce polać sosem z patelni i natychmiast podawać.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..