Chleb pszenny

  • on 3 listopada 2020

Chleb pszenny

Składniki

2,5 szklanik mąki pszennej dobrej jakości ( ja kupuję na młynie więc jest dobrej jakości

1 łyżeczka cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka oleju

szklanka ciepłej wody

1 płaska łyżeczka suchych drożdzy

Chleb pszenny

Przygotowanie

mąkę przesiewam przez sito do miski wkładamy wszystkie składniki i wyrabiamy energicznie ciasto aż będzie odstawało od ręki minimum 15 minut
przekładam ciasto do plastikowej większej miski którą wysypuję mąką i przekładam ciasto posypuję też mąką i nakrywam ściereczką do wyrośnięcia na okolo 40 min czasmi trzeba więcej czasu jeśli jest zimno w pomieszczeniu
ja zawsze robię 3 porcje z których wychodzą 2 chlebki w blaszce i około 12 bułeczek
wszystko idealnie sie mrozi i jest świeże zawsze

gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładam na stolnicę i formuje bułeczki układam je na blaszce
blaszki na chleb posypuję mąką i układam ciasto
i odstawiam do wyrośnięcia na 30min
następnie wkładam do nagrzanego piekarnika 230 stopni na 30 min

po 15 minutach pieczenia należy spryskać bułki wodą i tę czynność trzeba powtórzyć kilka razy wtedy jest skórka chrupiąca

oddzielnie piekę bułki a potem chleb
po upieczeniu wyjmuje na kratkę aby wystygł
najlepszy ciepły z masłem smacznego

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..