Pasztet z suszonych grzybów

Pasztet z suszonych grzybów

Składniki

Grzyby suszone leśne 1 szklanka

Cebula biała 3 szt.

Bułka czerstwa 3 szt.

Masło ½ kostki

Jajka 5 szt.

Kwaśna śmietana 1 szklanka

Natka pietruszki posiekana 2 łyżki

Sól i pieprz do smaku

Tłuszcz do formy

Pasztet z suszonych grzybów

Przygotowanie

Wykonanie:
Grzyby zalać wodą, namoczyć przez kilka godzin, ugotować do miękkości. Odcedzić a wodę z gotowania zachować do namoczenia bułek. Na maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę. Przygotowane grzyby zmielić lub drobno posiekać, połączyć z cebulą i dobrze odciśniętymi bułkami i całość chwilę podsmażyć stale mieszając. Dodać natkę pietruszki, połączyć z żółtkami jajek i śmietaną, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy, piec w temperaturze 180 stopni przez jedną godzinę.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..