Żeberko wędzone

Żeberko wędzone

Składniki

Żeberka pasek ok.1 kg

Solanka: woda (0,5l), Sól peklowa 20g /kg mięsa , sól niejodowana 20g /kg mięsa

Przyprawy: Czosnek ( 2-3 ząbki świeżego), Ziele angielskie (kilka ziaren), Liść laurowy (3-4 szt.)

Żeberko wędzone

Przygotowanie

Przygotowanie:
1. Przygotować solankę peklującą: 0,5 l wody na kg mięsa + sól peklowa + przyprawy i zagotować
2. Żeberka ponakłuwać i włożyć do solanki
3. Odstawić w chłodne miejsce (max. 8 st. C) na 5-6 dni (peklowanie mokre)
4. Żeberka wyjąć i opłukać
7. Osuszać przez noc w temperaturze pokojowej

Wędzenie:
1. Do wygrzanej (ok. 60 st. C) i osuszonej wędzarni (po ok. 1h) włożyć wędlinę
2. Wędzić ok.5-6 h w temp. 40 st. C

Parzenie:
1. Zagotować wodę do 75 st. C
2. Włożyć żeberka i rozpocząć parzenie
3. Całkowity czas to 50min /kg mięsa (do 75 st. C wewnątrz mięsa)

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..