Chutney śliwkowy (do mięs pieczonych i pasztetów)

Chutney śliwkowy (do mięs pieczonych i pasztetów)

Składniki

ok. 1,5 kg dojrzałych śliwek

3 duże czerwone cebule

2 pełne łyżki masła

1/2 szklanki rodzynek

1/3 szklanki kremu balsamicznego lub octu balsamicznego

7 łyżek miodu

1/2 szklanki wina (ja dodałam migdałowego “Mandoria”

1/4 łyżeczki imbiru

1/4 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki wędzonej papryki

1/4 łyżeczki grubo mielonego, czarnego pieprzu

Chutney śliwkowy (do mięs pieczonych i pasztetów)

Przygotowanie

Do garnka z grubym dnem włożyć masło, pokrojoną cebulę i wypestkowane śliwki.
Smażyć na wolnym ogniu, często mieszając aż śliwki zaczną się rozpadać.
Dodać wino, krem balsamiczny, miód, rodzynki i przyprawy. Smażyć jeszcze 15 minut aż masa zgęstnieje.
Sos powinien mieć słodko-pikantny smak.

Pasteryzować 10 minut.

Polecane przepisy: Chutney śliwkowy (do mięs pieczonych i pasztetów)

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..