Croissanty zapiekane z szynką i serem

Croissanty zapiekane z szynką i serem

Składniki

12 małych croissantów

12 plastrów wędzonej szynki

12 plastrów żółtego sera

2 zielone cebule

2 łyżki musztardy Dijon

1/4 szklanki roztopionego masła w temperaturze pokojowej

1 duże białko jajka

2 łyżeczki maku

sól

pieprz czarny

Croissanty zapiekane z szynką i serem

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
Blachę do pieczenia posmarować oliwą z oliwek lub przykryć papierem do pieczenia.
12 croissantów przekroić na pół.
2 cebule pokroić w drobną kostkę.
Masło rozpuścić w ilości ok. 1/4 szklanki.

Do miseczki dodać 1/4 szklanki rozpuszczonego masła, 2 łyżki musztardy Dijon, 2 pokrojone w drobną kostkę cebule, doprawić solą oraz pieprzem do smaki i dokładnie wymieszać, tak aby składniki utworzyły jednolitą masę.
Do osobnej miseczki wlać 1 łyżkę wody oraz dodać białko z 1 dużego jajka i dokładnie wymieszać.

Spodnią część każdego croissanta posmarować przygotowaną masą maślano – cebulowo – musztardową, po czym na każdej położyć plaster wędzonej szynki oraz plaster żółtego sera (oczywiście sera i szynki można dodać więcej)

Każdy rogalik przykryć wierzchnią połową croissanta.
Wierzch każdego rogalika posmarować przygotowanym białkiem jajka i posypać szczyptą maku.

Tak przygotowane kanapeczki z croissantów wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika i zapiekać przez ok. 18-20 minut, lub do momentu, aż uzyskają ulubiony przez nas stopień podpieczenia.
Po upieczeniu odstawić na ok. 5 minut aby przestygły.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..