Syrop lawendowy

Syrop lawendowy

Składniki

dwie garści suszonych kwiatów lawendy z pewnego, ekologicznego źródła – z własnego ogrodu, od sąsiadów albo z plantacji, co do k

połowa laski wanilii, przeciętej wzdłuż na pół

dwie szklanki gorącej wody

dwie szklanki cukru

łyżeczka kwasu cytrynowego (lub askorbinowego, albo sok z cytryny)

Syrop lawendowy

Przygotowanie

Suszone kwiaty lawendy oraz wanilię umieść w garnku. Zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw do naciągnięcia i wystudzenia.

Napar lawendowy odcedź, dodaj cukier i kwas, ponownie zagotuj. Dodatek kwasu powoduje, że bury początkowo kolor naparu zmienia się w nieco bardziej przyjazny dla oka – różowy czy czerwonawy.

Gotowy syrop lawendowy należy trzymać w lodówce, a jeśli ma być przechowywany dłużej – musi być pasteryzowany.

Przepis znajduje się w kategorii :
Napoje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..