Zapiekanka ziemniaczano-gryczana z dodatkami
Składniki
100 gramów kaszy gryczanej porażonej(1 woreczek)
700 gramów ziemniaków
350 gramów boczku wędzonego
2 cebule
2 marchewki
3 łyżki mąki pszennej
Kilka plastrów sera żółtego
Zapiekanka ziemniaczano-gryczana z dodatkami
Przygotowanie
• Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń z opakowania
• Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w mikserze
• Boczek i cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy przez kilka minut na patelni
• Zmielone ziemniaki mieszamy z mąką i ugotowaną kaszą gryczaną, solimy i doprawiamy do smaku
• Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry
• Do tortownicy nakładamy połowę: masy ziemniaczanej, pieczonego boczku z cebulą oraz pokrojonej marchewki
• Czynność powtarzamy
na wierzchu układamy plastry sera żółtego
• Zapiekankę pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
• Po upieczeniu zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie zdejmujemy rant tortownicy i kroimy zapiekankę na mniejsze porcje
Polecane przepisy: Zapiekanka z ziemniaczano-gryczana z dodatkami