Zapiekanka ziemniaczano-gryczana z dodatkami

Zapiekanka ziemniaczano-gryczana z dodatkami

Składniki

100 gramów kaszy gryczanej porażonej(1 woreczek)

700 gramów ziemniaków

350 gramów boczku wędzonego

2 cebule

2 marchewki

3 łyżki mąki pszennej

Kilka plastrów sera żółtego

Zapiekanka ziemniaczano-gryczana z dodatkami

Przygotowanie

• Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń z opakowania
• Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub mielimy w mikserze
• Boczek i cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy przez kilka minut na patelni
• Zmielone ziemniaki mieszamy z mąką i ugotowaną kaszą gryczaną, solimy i doprawiamy do smaku
• Marchewkę obieramy i kroimy na cienkie plastry

• Do tortownicy nakładamy połowę: masy ziemniaczanej, pieczonego boczku z cebulą oraz pokrojonej marchewki
• Czynność powtarzamy
na wierzchu układamy plastry sera żółtego
• Zapiekankę pieczemy przez godzinę w 180 stopniach, 20 minut przed końcem pieczenia zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
• Po upieczeniu zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 30 minut, po tym czasie zdejmujemy rant tortownicy i kroimy zapiekankę na mniejsze porcje

Polecane przepisy: Zapiekanka z ziemniaczano-gryczana z dodatkami

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..