Szakszuka po arabsku

Szakszuka po arabsku

Składniki

cebula połowa

ostre papryczki 2 szt.

pomidorki koktajlowe 5 szt.

jajka kurze 1 szt.

bardzo ostry sos z papryk habanero 1 łyżka

czosnek 2 ząbki

kumin do smaku

sól do smaku

pieprz ziołowy do smaku

świeża bazylia do posypania 2 gałązki

tłuszcz do smażenia 3 łyżki oleju

Szakszuka po arabsku

Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojone w plasterki ostre papryczki i cebulę. Wymyte pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do smażących się warzyw, smażymy do momentu kiedy pomidorki puszczą sos, a cebula i papryczki będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem i kuminem do smaku, dodajemy pokrojone ząbki czosnku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, wbijamy jajka i gotujemy w tym warzywnym sosie do ścięcia się białka. Białka możemy lekko pomieszać, żółtek nie ruszamy. Całość posypujemy drobno pokrojoną bazylią lub innym pokrojonym świeżym zielem. Szakszukę jemy prosto z patelni lub podajemy ją na talerzu.
Smacznego !!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..