Żurek na wędzonce

Żurek na wędzonce

Składniki

½ l – zakwasu na żurek

½ kg – wędzonego boczku

1 – cebula

3 ząbki – czosnku

25 g – suszonych prawdziwków

1½ l – wody

kilka ziarenek ziela angielskiego

2 – liście laurowe

1 łyżka – majeranku

1 szklanka – śmietany

1 łyżka – tartego chrzanu

Żurek na wędzonce

Przygotowanie

Grzyby namoczyć w zimnej wodzie (najlepiej przez całą noc). Wyłowić, odcisnąć i posiekać.

Boczek pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Podsmażyć. Dorzucić posiekaną w piórka cebulę. Po chwili dodać pokrojony czosnek. Zalać wodą, wlać wodę, w której moczyły się grzyby. Dorzucić posiekane prawdziwki. Przyprawić liściem laurowym, zielem angielskim i roztartym w dłoniach majerankiem. Przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok. ½ godziny.

Zakwas delikatnie wymieszać, wlać do zupy. Śmietanę połączyć z chrzanem, zahartować gorącym żurkiem, wlać do garnka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo. Udekorować natką pietruszki.

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..