Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Składniki

2 kg brzoskwiń z własnego ogrodu

800 g cukru

2 limonki

laska cynamonu

Brzoskwiniowa konfitura z lionką i cynamonem

Przygotowanie

Brzoskwinie umyłem, blanszowałem, obrałem ze skórki, wypestkowałem. Miąższ pokroiłem w grubą kostkę. Owoce włożyłem do garnka, zasypałem cukrem, podlałem wodą.
Gotowałem na małym ogniu przez 25 minut, aż owoce zmiękły. Odstawiłem na noc.

Limonkę sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem w plastry. Dodałem do zimnych brzoskwiń. Wymieszałem, postawiłem garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodałem starty cynamon. Gotowałem jeszcze 10 minut.
Gorącą konfiturę przełożyłem do wyparzonych słoików. Pasteryzowałem w piekarniku 35 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..