Jajka w babeczkach
Składniki
Ciasto francuskie 1 opakowanie
Serek topiony śmietankowy 10 dag
Jajka 8 szt.
Ser żółty 15 dag
Sól i pieprz do smaku
Mąka pszenna 1 łyżka
Masło 1 łyżka
Śmietana gęsta 22% 1/3 szklanki
Bulion drobiowy (może być z kostki) 1/3 szklanki
Koperek do dekoracji
Jajka w babeczkach
Przygotowanie
Wykonanie:
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka, wylepić foremki i podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na złoty kolor, po czym ostudzić. W między czasie stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć, wlać śmietanę z bulionem. Dodać serek topiony, mieszać by nie było grudek. , przyprawić do smaku. Podpieczone babeczki napełnić przygotowanym sosem i na każdy delikatnie wbić po jednym jajku. Boki białek posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 8-10 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjąć z foremek i podawać.