Krem z brokułów z gruszką i gorgonzolą.
Składniki
Gruszka 2 szt ok. 400 g
Cukier 200 g
Woda 1 L
Goździki 5 szt
Brokuły 800 g
Ziemniaki 650 g
Cebula 120 g
Bulion Warzywny 1.2 L
Śmietana 18 % 200 g
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Ser gorgonzola do dekoracji
Sól i pieprz do smaku
Chleb tostowy 5 kromek
Krem z brokułów z gruszką i gorgonzolą.
Przygotowanie
Przygotowanie zupy krem z brokułów zaczynam od ugotowania gruszek. Do garnka z wodą dodajemy cukier i goździki następnie zagotowujemy i wkładamy gruszki. Przykrywamy przykrywką o mniejszej średnicy niż garnek aby gruszki były zanurzone w wodzie co pozwoli im na równomierne ugotowanie się. Gotujemy około 20 minut aż zmienią kolor i zmiękną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dodajemy sól i pieprz ( ewentualnie ulubione zioła ), polewamy oliwą i wszystko mieszamy. Pieczemy około 10-15 minut aż zmienią kolor na złoty i będą chrupały.
Teraz czas na gotowanie zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy ziemniaki. Przez 5 minut podsmażamy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 10-15 minut. W między czasie dzielimy brokuły na różyczki i dodajemy je do garnka. Zupę gotujemy do miękkości brokuła. Następnie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy dodając śmietanę. I zupa krem z brokułów gotowa. Podajemy z pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i porozrywaną gorgonzolą. Smacznego!