Krem z brokułów z gruszką i gorgonzolą.

Krem z brokułów z gruszką i gorgonzolą.

Składniki

Gruszka 2 szt ok. 400 g

Cukier 200 g

Woda 1 L

Goździki 5 szt

Brokuły 800 g

Ziemniaki 650 g

Cebula 120 g

Bulion Warzywny 1.2 L

Śmietana 18 % 200 g

Oliwa z oliwek 3 łyżki

Ser gorgonzola do dekoracji

Sól i pieprz do smaku

Chleb tostowy 5 kromek

Krem z brokułów z gruszką i gorgonzolą.

Przygotowanie

Przygotowanie zupy krem z brokułów zaczynam od ugotowania gruszek. Do garnka z wodą dodajemy cukier i goździki następnie zagotowujemy i wkładamy gruszki. Przykrywamy przykrywką o mniejszej średnicy niż garnek aby gruszki były zanurzone w wodzie co pozwoli im na równomierne ugotowanie się. Gotujemy około 20 minut aż zmienią kolor i zmiękną. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Chleb tostowy kroimy w kostkę i rozkładamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dodajemy sól i pieprz ( ewentualnie ulubione zioła ), polewamy oliwą i wszystko mieszamy. Pieczemy około 10-15 minut aż zmienią kolor na złoty i będą chrupały.

Teraz czas na gotowanie zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, tak samo jak cebulę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy ziemniaki. Przez 5 minut podsmażamy a następnie zalewamy bulionem i gotujemy około 10-15 minut. W między czasie dzielimy brokuły na różyczki i dodajemy je do garnka. Zupę gotujemy do miękkości brokuła. Następnie zupę doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy dodając śmietanę. I zupa krem z brokułów gotowa. Podajemy z pokrojoną w plastry gruszką, grzankami i porozrywaną gorgonzolą. Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..