Tradycyjny pasztet

Tradycyjny pasztet

Składniki

500 g. mięsa wieprzowego najlepsza jest łopatka

500 g. mięsa drobiowego

4 jaja

400 g. wątróbki drobiowej

3 cebule

1 marchew

2 szklanki mleka

3 bułki pszenne typu kajzerki

sól, pieprz czarny świeżo mielony

1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

ziele angielskie, liść laurowy

Tradycyjny pasztet

Przygotowanie

Cebulę pokroić na krążki, położyć na mięsie, dodać wodę, przyprawy, marchew i gotować, aż zmięknie.
Liść laurowy usunąć, mięso przestudzić i wszystko zmielić. Wątróbkę sparzyć i zostawić we wrzątku ok. trzy minuty. Zmielić ją razem z mięsem. Bułki namoczyć w mleku.
Jaja rozbić trzepaczką dodać do chłodnej papki z mięsa, oraz namoczone w mleku bułki.
Przygotować dwie foremki do pieczenia o długości 30 cm. wyłożyć je papierem.
Pasztety piec godzinę w 180*
Smacznego.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..