Grzyby w marynacie pomidorowej

Grzyby w marynacie pomidorowej

Składniki

Grzyby leśne (np. opieńki/rydze/podgrzybki) – 1 kg

Cebula – 4 duże sztuki

Olej – 1 szklanka

Woda – 1 szklanka plus woda do wstępnego podgotowania grzybów

Cukier – 4 łyżki

Ocet – 4 łyżki

Koncentrat pomidorowy – 4 łyżki

Słodka papryka mielona – 1 łyżka

Liście laurowe – 3 sztuki

Ziele angielskie – 3 ziarenka

Sól i pieprz do smaku

Grzyby w marynacie pomidorowej

Przygotowanie

Grzyby oczyścić i podgotować przez kilka minut w wodzie.

Na oleju udusić cebulę, dodać podgotowane grzyby i koncentrat pomidorowy rozmieszany w wodzie.

Dodać cukier, ocet, paprykę i resztę przypraw, wymieszać, dusić przez kilka minut.

Przełożyć do słoików, pasteryzować ok. 15 minut.

Polecane przepisy: grzyby na slodko w sloikach

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..