Sushi domowe – Futomaki z łososiem

Sushi domowe – Futomaki z łososiem

Składniki

300 g wędzonego łososia

Pół dojrzałego awokado

1 świeży ogórek

Twarożek kremowy

Łyżeczka chrzanu

2 listki nori

szklanka ugotowanego ryżu

sos sojowy

Sushi domowe – Futomaki z łososiem

Przygotowanie

Gotujemy ryż. I uwaga – do sushi ryż nie musi być sypki. Wręcz przeciwnie – lepiej jak zostawimy nieprzepłukaną skrobię i ryż się klei, łatwiej będzie zwinąć go w rulon.
Rozkładamy na macie bambusowej liść nori.
Mieszamy serek z łyżeczką chrzanu i smarujemy liść cienką warstwą. Na to układamy grubszą warstwę ryżu.
W górnej części układamy składniki – awokado i ogórek pokrojone w słupki oraz wędzonego łososia. Po zwinięciu sushi znajdą się w środku.

Za pomocą maty powoli zwijamy całość w rulon.

Rulon kroimy na sześć do ośmiu równych części.

Serwujemy z sosem sojowym.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..