Śledzie z cebulą i marchewką
Składniki
0,5kg filetów śledziowych
2 małe cebule
1 marchewka
1 szklanka wody
100ml octu 10%
150ml oleju
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
Kilka ziarenek pieprzu
0,5 łyżki cukru
Śledzie z cebulą i marchewką
Przygotowanie
Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość chwilę gotować. Do marynaty dodać ocet i olej, wystudzić.
Następnie w misce połączyć cebulę, śledzie i marynatę. Całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.