Śledzie z cebulą i marchewką

Śledzie z cebulą i marchewką

Składniki

0,5kg filetów śledziowych

2 małe cebule

1 marchewka

1 szklanka wody

100ml octu 10%

150ml oleju

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

Kilka ziarenek pieprzu

0,5 łyżki cukru

Śledzie z cebulą i marchewką

Przygotowanie

Jeśli filety są słone, wcześniej namoczyć je w wodzie lub mleku. Następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w pióra i sparzyć wrzątkiem.
W rondelku zagotować wodę z liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i cukrem. Dodać obraną i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość chwilę gotować. Do marynaty dodać ocet i olej, wystudzić.

Następnie w misce połączyć cebulę, śledzie i marynatę. Całość przełożyć do słoika, szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na około 48godzin. Słoik od czasu do czasu obracać.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..