Karkówka pieczona w ziołach
Składniki
• 1,5 kg karkówki
• 4 łyżki majeranku
• 1 główka czosnku
• 2 łyżeczki soli
• olej około 50 ml
• woda około 100 ml
Karkówka pieczona w ziołach
Przygotowanie
Czosnek przecisnąłem przez praskę. Przyprawy z fotki – sypałem wszystkiego na oko do miseczki z przeciśniętym czosnkiem (granulowanego nie dodawałem).
Kiedy miałem już wszystko – mieszałem, jednak na ” sucho ” nie dało rady, dolałem oleju żeby zespoił całość.
Mięso ponacinałem w szachownicę i pomalowałem czosnkową breją z pomocą pędzla. W brytfance (zamkniętej) odstawiłem do lodówki na 22 godziny.
Wstawiam mięso do pieca wcześniej podlewając wodą i olejem w w/w proporcjach. Nie przykrywam go górą z brytfanny.
Nastawiłem piekarnik na 1h/35m, temp. 180 stopni. W ostatnich 20 minutach zwiększyłem temperaturę do 250 stopni.
Od czasu do czasu polewałem tworzącym się w garnku sosem.
Nigdy nie robiłem tego wcześniej, ale wyszło kapitalne !
Jeśli pozostanie nam trochę mięsa, wystarczy po wystudzeniu pokroić można w plasterki i w ten sposób otrzymamy wspaniałe mięso pieczone na kanapki. Potrzeba do nich tylko ogórka małosolnego / kiszonego oraz musztardy i można zajadać do woli.