Tortilla z indykiem, karmelizowanym porem i gruszką

Tortilla z indykiem, karmelizowanym porem i gruszką

Składniki

Tortilla – 2 duże placki (u mnie placki po 60g)

Indyk – 2 plastry z piersi (ok 300g)

Olej – 1 łyżeczka

Przyprawy: papryka słodka, ostra i wędzona,

pieprz i pieprz ziołowy, tymianek, sól

Por – 1 nieduży (tylko jasna część)

Gruszka – 2 małe lub 1 duża (twarda)

Cukier – 2 łyżki

Masło – 1 łyżeczka

Dodatki:

Pomidor – 1szt

Papryka – 1/2 szt

Sos:

Majonez – 40g

Sambal oelek – 1 łyżeczka

Sok z limonki – 1 łyżeczka

Syrop klonowy – 1 łyżeczka

Tortilla z indykiem, karmelizowanym porem i gruszką

Przygotowanie

Składniki na sos mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzł.
Pora kroimy na paski wzdłuż (jak na zdjęciu). Gruszek nie obieramy, pozbywamy się tylko gniazd nasiennych i kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelnię dajemy 2 łyżki cukru. Dobrze to tego sprawdza się patelnia ceramiczna. Podgrzewamy na dużym ogniu, aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Mieszamy łyżką silikonową (nie drewnianą!). Dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji cukru. Dodajemy pora i gruszki. Mieszamy, aby wszystkie kawałki były ładnie otoczone w karmelu. Ważne, aby cały czas utrzymywać duży ogień pod patelnią, żeby karmel się nie sklejał. Często mieszamy. Smażymy, aż por będzie miękki.
Plastry indyka kroimy na pół. Dodajemy olej i przyprawy, mieszamy. Smażymy na patelni z obu stron.

Tortille smarujemy sosem. Układamy na nich pora, gruszkę, pokrojone świeże warzywa (pomidora i paprykę) i indyka.

Tortille możemy podać od razu po zawinięciu, lub zapiec je w piekarniku (5 minut, 200 stopni, termoobieg) albo na grillu.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..