Kwaśnica na młodej kapuście

  • on 1 kwietnia 2021

Kwaśnica na młodej kapuście

Składniki

żeberka wędzone lub kości wędzone 0,5 kg

młoda kiszona kapusta 0,5 kg

woda 2 litry to na 5 -6 porcji

ziemniaki 10-12 szt średnich

Marchew, pietruszka, seler kawałek, cebula

Pomidor 2 szt

Kminek 1 łyżka

sól, pieprz, cukier ewentualnie

majeranek garść

liść laurowy 2 szt, ziele angiellskie 2 szt

Koperek opcjonalnie

Kwaśnica na młodej kapuście

Przygotowanie

Zupa powinna się w sumie gotować ponad godzinę. Najpierw do zimnej wody dodałam wędzone kości, liście i ziele.
Od zagotowania liczyłam czas. Po pół godzinie dodałam obrane i pokrojone ziemniaki i obrane i starte warzywa, cebulę pokroiłam w kostkę.
Młoda kiszona kapusta nie wymaga podgotowania. Dodałam ją w sumie po godzinie czasu od zagotowania, razem ze startymi na tarce pomidorami- wtedy skórka zostaje.
Wcześniej wyjęłam kości i je obrałam z mięsa, mięso dodałam z powrotem do zupy.
Dodałam też kminek i przetarty majeranek i całość dla przemieszania smaków jeszcze gotowałam pięć minut.
Teraz można poczekać, aż kwasek z kapusty przejdzie i można później zupę dosolić, a gdy jest zbyt kwaśna dodać łyżeczkę cukru.
Po wyłączeniu ognia dodałam dla koloru i na trawienie koperek.

Smak kwaśnicy ma młodej kiszonej kapuście jest wprost obłędny!
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..