Klopsiki w kremowym sosie śmietanowym

  • on 2 kwietnia 2021

Klopsiki w kremowym sosie śmietanowym

Składniki

1 kg mięsa mielonego

2 duże żółtka

1 cebula

1/2 szklanki bułki tartej Panko

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

sól

pieprz czarny

DO SOSU:

4 szklanki bulionu wołowego

1/3 szklanki mąki

1/4 szklanki masła

3/4 szklanki śmietany

garść posiekanej natki pietruszki

sól i pieprz czarny

Klopsiki w kremowym sosie śmietanowym

Przygotowanie

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Garść pietruszki drobno posiekać i odstawić na bok.
Na dużą patelnie wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, kiedy będzie ciepły wrzucić cebulę i smażyć od czasu do czasu mieszając, aż zmięknie i zeszkli się.

Do dużej miski wrzucić 1 kg mięsa mielonego, 2 duże żółtka, 1/2 szklanki bułki tartej, 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, uprzednio zeszkloną cebulę z patelni, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki lub czystych rąk, tak aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masę.
Z gotowej masy formować odpowiadającej nam wielkości klopsiki.

Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek i podgrzać na średnim ogniu, po czym wrzucić uformowane wcześniej klopsiki i smażyć do czasu, aż będą pięknie podsmażone z każdej strony.
Kiedy będą już gotowe zdjąć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.

Na patelni na średnim ogniu rozpuścić 1/4 szklanki masła, po czym dodać 1/3 szklanki mąki i smażyć, często mieszając, aż mąka się zarumieni.
Kiedy tak się stanie zacząć stopniowo dodawać 4 szklanki bulionu wołowego gotować, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje.
Następnie dodać 3/4 szklanki śmietany, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać i zagotować.

Na koniec dodać wcześniej podsmażone klopsiki i gotować, od czasu do czasu mieszając, aż podgrzeją się one, a sos lekko zgęstnieje.
Tak przygotowane podawać posypane drobno posiekaną natką pietruszki w towarzystwie swojego ulubionego świeżego i chrupiącego pieczywa, gotowanych lub pieczonych ziemniaków, albo makaronu.
SMACZNEGO!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..