Zupa gulaszowa na boczniakach

  • on 2 kwietnia 2021

Zupa gulaszowa na boczniakach

Składniki

boczniaki 25 dag to na dwie solidne porcje

Ziemniaki 4 szt

Cebula

Papryka czerwona

Marchew

smalec z gęsi

pasta gulaszowa węgierska

pasta paprykowa ostra

pasta czosnkowa

Natka pietruszki

papryka słodka w proszku

Sól

Zupa gulaszowa na boczniakach

Przygotowanie

Cebulę, marchew i paprykę pokroiłam w kostkę.

W rondelku podsmażyłam na smalcu gęsim pokrojone warzywa i od razu dodałam łychę papryki w proszku.
Gdy warzywa lekko się zrumieniły dodałam 750 ml wody i obrane i pokrojone ziemniaki.
Od tego czasu zupa będzie się gotowała pół godziny.

Boczniaki pokroiłam w grubą kostkę i także podsmażyłam je na smalcu gęsim. Boczniaki dodałam do zupy na 15 minut przed końcem gotowania. Do zupy dodałam pastę gulaszową i paprykową ostrą i czoskową- wedle uznania. One są słone, więc właściwie już nie soliłam zupy.

Gdy ziemniaki były miękkie, wyłączyłam ogień i dodałam posiekaną natkę pietruszki.
Dania z pastą gulaszową wychodzą tak jak na Węgrzech.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..