Bezglutenowe babeczki cytrynowe

  • on 3 kwietnia 2021

Bezglutenowe babeczki cytrynowe

Składniki

50 g mąki z ziaren amarantusa

50 g mąki kukurydzianej

80 g skrobi ziemniaczanej

20 g mąki ryżowej

50 g masła

1 cytryna

ok. 100 ml mleka

2 jajka (żółtka i białka osobno)

pół szklanki cukru

pół łyżeczki sody oczyszczonej

szczypta soli

cukier puder

Bezglutenowe babeczki cytrynowe

Przygotowanie

1. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy, nie może być gorące.
2. Suche składniki (mąki, cukier, soda) mieszamy w misce.
3. Dodajemy dwa żółtka i stopniowo wlewamy mleko, roztopione i wystudzone masło, mieszamy mieszadłem.
4. Dodajemy do ciasta skórkę startą z cytryny oraz wciskamy sok z połowy cytryny, druga połowa będzie potrzebna do lukru. Mieszamy.
5. Z pozostałych białek ubijamy pianę na sztywno (z odrobiną soli) i mieszamy z ciastem.
6. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przygotowujemy papilotki i napełniamy je ciastem do 2/3 wysokości.
7. Wkładamy babeczki do nagrzanego piekarnika i pieczmy ok. 25-30 minut z grzaniem góra-dół na środkowym poziomie piekarnika.
8. Przygotowujemy lukier – do ok. 5 łyżek cukru pudru wciskamy sok z połowy cytryny i mieszamy. Jeżeli lukier będzie za rzadki, trzeba dosypać cukru. Lukier ma być dość gęsty.
Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..