Mini pizze z brokułem i pomidorem

  • on 3 kwietnia 2021

Mini pizze z brokułem i pomidorem

Składniki

Brokuł 1 szt. (około 500 g)

Pomidor średni 2 szt.

Mąka pszenna 1/2 kg

Olej roślinny 1/4 szklanki

Drożdże świeże 2,5 dkg

Woda ciepła 1 szklanka

Sól

Świeżo mielony pieprz

Jogurt typu greckiego 1 szklanka

Ser żółty około 150 g

Mini pizze z brokułem i pomidorem

Przygotowanie

Drożdże rozprowadzić z około połową wody i dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, resztę wody, olej i około pół łyżeczki soli. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Brokuł podzielić na różyczki, odciąć twarde części. Gotować bez przykrycia w bardzo małej ilości osolonej wody. Wody powinno być tylko trochę na dnie, brokuł należy często mieszać, aby każda część zmiękła pod wpływem gotowania.

Pomidor sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do brokułu. Dusić bez przykrycia, często mieszając i czekając, aż pomidory zmiękną a woda odparuje.

Jogurt przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Najłatwiej jest całość podzielić najpierw na cztery równe części, a następnie każdą z nich na trzy kolejne. Każdą z dwunastu części rozpłaszczyć dłonią i posmarować przyprawionym jogurtem.

Na każdą mini pizzę nałożyć 1/12 brokułu z pomidorem.

Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch każdej pizzy posypać startym żółtym serem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..