Mini pizze z brokułem i pomidorem
Składniki
Brokuł 1 szt. (około 500 g)
Pomidor średni 2 szt.
Mąka pszenna 1/2 kg
Olej roślinny 1/4 szklanki
Drożdże świeże 2,5 dkg
Woda ciepła 1 szklanka
Sól
Świeżo mielony pieprz
Jogurt typu greckiego 1 szklanka
Ser żółty około 150 g
Mini pizze z brokułem i pomidorem
Przygotowanie
Drożdże rozprowadzić z około połową wody i dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, resztę wody, olej i około pół łyżeczki soli. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Brokuł podzielić na różyczki, odciąć twarde części. Gotować bez przykrycia w bardzo małej ilości osolonej wody. Wody powinno być tylko trochę na dnie, brokuł należy często mieszać, aby każda część zmiękła pod wpływem gotowania.
Pomidor sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do brokułu. Dusić bez przykrycia, często mieszając i czekając, aż pomidory zmiękną a woda odparuje.
Jogurt przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Najłatwiej jest całość podzielić najpierw na cztery równe części, a następnie każdą z nich na trzy kolejne. Każdą z dwunastu części rozpłaszczyć dłonią i posmarować przyprawionym jogurtem.
Na każdą mini pizzę nałożyć 1/12 brokułu z pomidorem.
Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch każdej pizzy posypać startym żółtym serem.