Pyszna zupa-krem z zielonych szparagow z Gorgonzola i jajkiem w koszulce

  • on 3 kwietnia 2021

Pyszna zupa-krem z zielonych szparagow z Gorgonzola i jajkiem w koszulce

Składniki

dla 4 osob: 2 peczki zielonych szparagow po ok. 400- 500 g

2 srednie ziemniaczki

czysty rosol warzywno- drobiowy, ok. 1,5 l.

smietanka slodka kremowka – 200 ml.

Maggi, kurkuma, pieprz czarny

4 jajka

kawalek sera Gorgonzola lub innego z niebieska plesnia

Pyszna zupa-krem z zielonych szparagow z Gorgonzola i jajkiem w koszulce

Przygotowanie

Od szparagow odlamujemy koncowki, doklanie je myjemy, kroimy na mniejsze kawalki dlug. ok. 4 cm. Ziemniaczki myjemy, obieramy, kroimy w kostke. Tak przygotowane warzywa zalewamy czystym rosolem drobiowym (bez dodatku innych warzyw, aby nie zdominowaly one smaku) i gotujemy dluzej, anizeli gotuje sie zielone szparagi – ok. 25 minut, dokladnie – do miekkosci ziemniaczkow. na sam koniec gotowania dodajemy kawalek sera Gorgonzola i mieszajac czekamy, dopoki sie nie rozpusci.
W czasie, gdy zupa gotuje sie, przygotowujemy jajka w koszulkach, ktore wykladamy pojedynczo na talerze.
Ugotowana zupe miksujemy w blenderze, doprawiamy szczypta kurkumy i czarnego pieprzu oraz Maggi. W razie, gdyby byla za gesta, mozna dodac jeszcze rosolu. Wylewamy na talerze z jajkami. Dajemy kleks smietany.
Wspaniale!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..