Ciasto do pizzy

  • on 5 kwietnia 2021

Ciasto do pizzy

Składniki

3,5 szklanki mąki typ 00 lub zwykła pszenna typ np. 650

2 opakowania suchych drożdży (14 g) lub 25 g drożdży świeżych

1,5 łyżeczki soli

1,5 szklanki letniej wody

1 łyżka oliwy z oliwek

Ciasto do pizzy

Przygotowanie

1. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj z suchymi drożdżami (ze świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn).
2. Dodaj pozostałe składniki i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. (Ciasto możesz wyrobić ręcznie. Ja do wyrobienia ciasta używam miksera z końcówkami z hakiem).
3. Z ciasta uformuj kulę, umieść w naczyniu i przykryj folią spożywczą. Pozostaw w cieple do podwojenia objętości (około 1 – 1,5 godziny).
4. Blachę do pizzy wysmaruj oliwą (dodatkową).
5. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią. Podziel na 3 równe części. Uformuj z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi.
6. Na spód z ciasta wyłóż sos pomidorowy, ser i następnie ulubione dodatki.
7. Piecz około 10-15 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC).
8. Podawaj gorącą.
9. Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..