Dżem jabłkowo-gruszkowy

  • on 5 kwietnia 2021

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Składniki

1 kg gruszek

1 kg jabłek

1 kg cukru

½ szklanki wody

Dżem jabłkowo-gruszkowy

Przygotowanie

Wykonanie:
Jabłka obrać, drobno pokroić, usunąć gniazdka nasienne, włożyć do rondelka, zalać wodą i rozgotować na wolnym ogniu. Gruszki również obrać, oczyścić z nasion i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z jabłkami, wsypać cukier i smażyć bardzo powoli na wolnym ogniu do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie przełożyć do wyparzonych słoiczków, szczelnie zamknąć, odwrócić do góry dnem. Do dłuższego przechowywania musimy pasteryzować przez 15-20 minut.

Polecane przepisy: Dżem jabłkowo-gruszkowy

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..