Kalafior w kolorowym cieście

  • on 5 kwietnia 2021

Kalafior w kolorowym cieście

Składniki

Kalafior 1 sztuka

Jaja 2 nieduże

Mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki

Mleko 1/2 szklanki

Woda gazowana 1/4 szklanki

Szpinak mrożony 1/4 szklanki po rozmrożeniu

Koncentrat pomidorowy 1 i 1/2 łyżeczki

Papryka mielona słodka 1 łyżeczka

Olej roślinny kilka łyżek

Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Sól szczypta

Kalafior w kolorowym cieście

Przygotowanie

Kalafior ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie podzielić na mniejsze części.

Jajko roztrzepać widelcem z mlekiem.

Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól , ciągle mieszając.

Wlać wodę i olej, wymieszać widelcem lub trzepaczką. Ciasto powinno być gęste.

Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać szpinak, do drugiej koncentrat pomidorowy i paprykę.

Cząstki kalafiora zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kalafiorki bardzo dobrze smakują z młodymi ziemniaczkami i surówką z kapusty kiszonej.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..