Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.

  • on 5 kwietnia 2021

Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.

Składniki

ogórki gruntowe 3-4 kg

Liść laurowy

Ziele angielskie

Gorczyca

Marchew plasterki

Czosnek

Chrzan kawałek korzenia

koper z baldachami

papryka stożkowa słodka 3-4 szt.

Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.

Przygotowanie

zalewa:

składniki zalewy, 2,5 litra:

2 szkl. octu spirytusowego 10%
8 szkl. wody
5 czubatych łyżek cukru
3 łyżki soli kamiennej

Zagotować wodę z solą, octem i cukrem. Na 1 litr wody daję 1,5 łyżki soli i 2 łyżki cukru. Zalewę przygotowujemy do swojego smaku.

Ogórki dokładnie wymyć.

Układamy w słoje, na dno każdego słoja wrzucamy baldachy kopru, po 4 plastry marchwi, po łyżeczce gorczycy, liściu laurowym i po 10 ziaren ziela angielskiego.

Po włożeniu ogórków do słojów kładziemy na wierzch koper i pozostałe liście laurowe, chrzan i po 2 ząbki pokrojonego czosnku, możemy powciskać pokrojoną wzdłuż w paski paprykę. Zalewamy zalewą i zakręcamy słoje.

Pasteryzujemy 5 minut od momentu wrzenia wody. Po tym czasie wyjąć słoje, sprawdzić czy zakrętki są dobrze dokręcone i odstawić je do wystudzenia stawiając do góry dnem. Czas pasteryzacji zależy od wielkości ogórków. Po ostudzeniu wynosimy słoje do piwnicy.

Polecane przepisy: ogórki konserwowe latosie przepis

Polecane przepisy: zalewa slodka konserwowa

Polecane przepisy: Ogórki konserwowe z papryką słodką stożkową.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..