Rolady z kurczaka z awokado, szalotką, mozarellą i grzybami

  • on 5 kwietnia 2021

Rolady z kurczaka z awokado, szalotką, mozarellą i grzybami

Składniki

2 większe filety z kurczaka

1 dojrzałe awokado

1 kulka mozarelli

100 g grzybów (u mnie 1 dorodny podgrzybek)

1 cebula szalotka

sok z cytryny lub limonki

sól i pieprz do smaku

Do sosu:

100 ml wody

1 łyżka mąki ziemniaczanej

50 ml śmietany kremówki

Rolady z kurczaka z awokado, szalotką, mozarellą i grzybami

Przygotowanie

Grzyby oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zalać niewielką ilością wody i zagotować przez ok. 15 minut. Przelać przez sitko, ale nie wylewać wywaru, przyda się do sosu. Następnie każdy filet przekroić wzdłuż na dwa cieńsze i rozbić. Każdy doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny.

Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Doprawić solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny lub limonki. Mozarellę potrzeć na grubej tarce. Na patelni roztopić trochę masła, wrzucić drobno pokrojoną cebulę i ugotowane grzyby. Chwilę smażyć i lekko wystudzić. Następnie w misce wymieszać awokado, mozarellę i zawartość patelni. Ewentualnie jeszcze doprawić.

Farsz nakładać na mięso i zwijać w rolady. Następnie na tej samej patelni ponownie roztopić trochę masła i smażyć rolady z obu stron na złoty kolor. Potem przełożyć je do rondla, na patelnię wlać wywar z grzybów i całą zawartość wlać do rondla. Przykryć pokrywą i dusić ok. pół godziny. Gdy już mięso będzie miękkie, wyjąć je na talerz i zrobić sos.

Do szklanki wlać 100 ml wody, wsypać 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać ok. 50 ml śmietany kremówki. Dokładnie wymieszać i wlać do sosu do rondla. Mieszać aż sos zgęstnieje i zagotować ok. minuty. Następnie zblendować na gładko.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..