Babka cytrynowa
Składniki
* 150 g drobnego cukru * 200 g mąki pszennej * 2 czubate łyżki mąki krupczatki * 200 g margaryny do pieczenia * 5 jajek
* 1 cytryna * Olejek cytrynowy * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * Bułka tarta * Forma do babki falista.
Babka cytrynowa
Przygotowanie
Margarynę i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby nabrały tej samej temperatury .
Z białek ubijamy pianę z odrobiną soli i wstawiamy do lodówki .
Ugrzaną margarynę ucieramy z cukrem na puch . Następnie dodajemy żółtka . Kiedy składniki będą dobrze zmiksowane dodajemy stopniowo mąkę pszenną, krupczatkę oraz proszek do pieczenia . Miksujemy do połączenia składników. Następnym krokiem jest dodanie soku z całej cytryny oraz 6 kropel olejku cytrynowego .Miksujemy . Na koniec dodajemy schłodzoną pianę i miksujemy na najniższych obrotach lub mieszamy delikatnie łyżką .
Formę dokładnie smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą .
Powstałą masę przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 50 minut .
Przed wyjęciem należy sprawdzić jakość babki w środku za pomocą długiego patyczka .
Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.
https://www.malgoskawkuchni.com/2020/05/lukier-cytrynowy.html