Boeuf Stroganow

  • on 6 kwietnia 2021

Boeuf Stroganow

Składniki

600 g polędwicy wołowej

3 cebule

1 papryka

50 g grzybów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki kwaśnej śmietany

mąka pszenna

olej rzepakowy do smażenia

sól, pieprz – do smaku

0,5 łyżeczki ostrej papryki

3 liście laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

0,5 l bulionu warzywnego

Boeuf Stroganow

Przygotowanie

Oczyszczone mięso kroimy w poprzek włókien w kawałki. Obrane cebule kroimy w pióra, oczyszczone grzyby na pół, a paprykę – w niewielkie paseczki. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy obtoczone w mące mięso (rozdzielając kawałek po kawałku – jeśli włożymy na raz za dużo mięsa, temperatura tłuszczu się obniży, wołowina puści sok i straci soczystość). Podsmażamy kilka minut dosyć często mieszając. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pokrojoną paprykę i grzyby. Zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy liście laurowe, ziele angielskie i paprykę ostrą, dokładnie mieszamy. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez ok. 30–40 min. Duszące się mięso zaklepujemy zahartowaną śmietaną wymieszaną z koncentratem pomidorowym. Na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 10 minut i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy do smaku.

Polecane przepisy: boeuf strogonow oryginalny magdy gesler

Polecane przepisy: boeuf strogonof

Przepis znajduje się w kategorii :
Zupy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..