Brokułowa zupa-krem
Składniki
brokuł 1 szt
ziemniaki 2 szt
pietruszka 1 szt
seler naciowy 2 łodygi
cebula 1 szt
czosnek 4 ząbki
zioła prowansalskie 1 płaska łyżka
liść laurowy 2 szt
przyprawa do zup i pieprz do smaku
kurkuma 1 łyżeczka
papryka ostra w proszku – szczypta
śmietana gęsta i natka pietruszki – opcjonalnie
Brokułowa zupa-krem
Przygotowanie
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki.
Ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę.
Łodygi selera kroimy w mniejsze kawałki.
Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy w grubą kostkę.
Wszystkie warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą w ilości, która pozwoli je jedynie przykryć. Im mniej wody, tym zupa będzie bardziej gęsta i aksamitna.
Dodajemy wszystkie przyprawy: liście laurowe, przyprawę do zup, zioła prowansalskie, pieprz, kurkumę oraz paprykę. Gotujemy pod przykryciem.
Kiedy warzywa będą miękkie, wyławiamy liście laurowe i miksujemy zupę. Nalewamy zupę do talerzy, do każdej porcji dodajemy po łyżeczce gęstej śmietany i szczyptę natki pietruszki.
Zupa świetnie smakuje podana z grzankami.
Smacznego.