Bułki orkiszowe z farszem

  • on 6 kwietnia 2021

Bułki orkiszowe z farszem

Składniki

500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 1850

100 g maki pszennej

1/2 opakowania drożdży

1 łyżeczka soli himalajskiej lub klodawskiej

1 ły żeczka cukru

2-3 łyżki oleju rzepakowego

1-2 łyżeczki czarnuszki

Farsz:

5 pieczarek

1 czerwona cebula

przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka

Bułki orkiszowe z farszem

Przygotowanie

Pieczarki i cebulę drobno pokroić. Poddusić na oleju. Dodać przyprawy.
W miseczce pokruszyć drożdże. Dodać cukier, łyżkę mąki i wlać ciepłą, przegotowaną wodę. Wymieszać dokładnie i poczekać aż drożdże zaczną pracować. Rozczyn przelać do większej miski. Dodać obydwie mąki, sól i olej. Wymieszać i kilka minut wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką na
godzinę. Gdy widocznie podrośnie wyjąć z miski na stolnicę. Jeszcze raz wyrobić. Ukształtować walec i pokroić na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na dłoni. Nałożyć łyżeczką farsz i zwinąć bułkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułkę posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać czarnuszką

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C 20-25 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..