Bułki z mąki pełnoziarnistej z ziarnami
Składniki
Ciasto drożdżowe:
mąka pszenna typ 450 400 g
mąka pszenna pełnoziarnista 200 g
mleko 200 ml
woda 200 ml
drożdże świeże 40 g
cukier 1 łyżeczka
sól morska 1 1/2 łyżeczki
masło 20 g
Dodatki:
słonecznik łuskany 2 łyżki
otręby pszenne 20 g
siemię lniane 2 łyżki
Bułki z mąki pełnoziarnistej z ziarnami
Przygotowanie
Drożdże wymieszać z cukrem. Dodać kilka łyżek ciepłego mleka i mąki, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie dodać pozostałe składniki, w tym ziarna i otręby. Wyrobić ciasto drożdżowe, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotowe ciasto podzielić na równe części (u mnie 14 szt).
Uformować bułeczki, przenieść na blachę wyłożoną papierem, spłaszczyć i pozostawić do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajem z mlekiem i posypać ziarnami. Piec w temp. 190 stopni przez ok. 45 min.
Smacznego!