Chleb na ziemniakach
Składniki
30 dag ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (posolonych)
60 dag mąki pszennej
1-2 łyżeczki soli
łyżeczka cukru
42 g świeżych drożdży
1 jajko
4 łyżki oleju lub roztopionego masła
ok. 180 ml ciepłej wody
Chleb na ziemniakach
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie.
Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy wodą.
Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego 🙂