Chleb na ziemniakach

  • on 6 kwietnia 2021

Chleb na ziemniakach

Składniki

30 dag ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę (posolonych)

60 dag mąki pszennej

1-2 łyżeczki soli

łyżeczka cukru

42 g świeżych drożdży

1 jajko

4 łyżki oleju lub roztopionego masła

ok. 180 ml ciepłej wody

Chleb na ziemniakach

Przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z niewielką ilością mąki i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne.
Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bochenek lub wkładamy do wysmarowanych tłuszczem 2 keksówek. Odstawiamy pod przykryciem, aż ciasto urośnie.
Chleb w kilku miejscach nacinamy, smarujemy wodą.
Pieczemy w 200 st. C ustawienie góra dół ok. 30 minut.
Po wyciągnięciu z piekarnika wierzch przesmarowałam zimną wodą, skórka zrobiła się błyszcząca. Kroimy gdy chleb całkiem wystygnie. Smacznego 🙂

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..