Chleb pszenny z czarnuszką i suszonym mięsem, na zakwasie żytnim, posypany pestkami dyni i słonecznika.

  • on 6 kwietnia 2021

Chleb pszenny z czarnuszką i suszonym mięsem, na zakwasie żytnim, posypany pestkami dyni i słonecznika.

Składniki

Zaczyn:

mąka pszenna chlebowa typ 750 – 10 dag

woda 120 ml

aktywny zakwas żytni 3 łyżki

Ciasto właściwe:

cały zaczyn

mąka pszenna chlebowa typ 750 – 50 dag

woda 300 ml

Sól 1 łyżeczka

czarnuszka 2 duże łyżki

tarte suche mięso (wędlina dojrzewająca) 2 łyżki

Opcjonalnie:

Margaryna do posmarowania formy

otręby do wysypania formy

pestki dyni i słonecznika do posypania ciasta

Chleb pszenny z czarnuszką i suszonym mięsem, na zakwasie żytnim, posypany pestkami dyni i słonecznika.

Przygotowanie

4 godziny przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn:
Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 godziny.

Wykonanie ciasta chlebowego:
Wymieszać 500 gram mąki z solą, czarnuszką i startym suszonym mięsem, dodajemy zaczyn i wlewamy wodę.

Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm), namoczoną łyżką lub dłonią wyrównujemy wierzch.

Posypujemy pestkami dyni i słonecznika, pestki lekko wciskamy drewnianą patką.

Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na około 5 godzin w temperaturze pokojowej.

Gdy ciasto wyrośnie, powiększając swoją objętość o 2 razy, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni Celsjusza (góra +dół), chleb w formie zraszamy wodą i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w temperaturze 250 stopni, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 st.C i pieczemy kolejne 35 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut.

Upieczony chleb wyjmujemy z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

Chleb kroimy całkowicie ostudzony.
Smacznego!!!

Polecane przepisy: Chleb pszenny z czarnuszką i suszonym mięsem na zakwasie żytnim, posypany pestkami dyni i słonecznika.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dodatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..