Chleb Żytni na zakwasie żytnim

  • on 6 kwietnia 2021

Chleb Żytni na zakwasie żytnim

Składniki

aktywny zakwas żytni z mąki żytniej razowej typu 2000 150g

mąka żytnia razowa 2000 150g

mąka żytnia chlebowa lub jasna typ 720 350g

woda przegotowana letnia 450ml

sól 1,5 łyżeczki

Chleb Żytni na zakwasie żytnim

Przygotowanie

Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, mieszamy. Dodajemy zakwas, wodę i krótko wyrabiamy masę tylko do połączenia składników.

Formę w której będziemy piec chleb wykładamy papierem do pieczenia. Wierzch ciasta zwilżamy lekko wodą (pędzelek lub dłoń).
Przykrywamy szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok 4 godziny.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy lekko wodą, prószymy lekko mąką najlepiej przez sito. Robimy delikatne nacięcia ostrym nożem ( w moim przypadku był to nożyk do tapet 😉

Chleb wkładamy na ok 40 minut do nagrzanego piekarnika.
Wyjmujemy i dajemy chlebkowi odpocząć, wystudzić się.

Polecane przepisy: chleb staropolski na zakwasie

Polecane przepisy: domowy chleb na zakwasie

Polecane przepisy: przepis na chleb żytni na zakwasie z automatu

Przepis znajduje się w kategorii :
Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..