Chrupiące ziemniaczane placki.

  • on 6 kwietnia 2021

Chrupiące ziemniaczane placki.

Składniki

ziemniaki 3 duże szt. (ok. 1 kg)

jajko kurze 1 szt.

mąka ziemniaczana 1-2 łyżki w zależności od gatunku ziemniaków

sól do smaku

pieprz do smaku

olej do smażenia

Chrupiące ziemniaczane placki.

Przygotowanie

Obrane, wymyte ziemniaki trzemy na pulpę, odciskamy trochę z nich wody. Do lekko odciśniętej pulpy ziemniaczanej dodajemy w razie potrzeby mąkę ziemniaczaną, jajko sól i pieprz. Mieszamy wszystkie składniki.

Nagrzewamy patelnię z olejem i na gorącym oleju smażymy placki na złoty kolor z obu stron. Usmażone placki osączamy z oleju na ręczniczkach papierowych. Podajemy na gorąco z kwaśną, gęstą śmietaną lub jogurtem.
Smacznego!!!

Przepis znajduje się w kategorii :
Śniadania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..