Ciasto Bakałarz

  • on 6 kwietnia 2021

Ciasto Bakałarz

Składniki

masa podstawowa

mleko 3,2% 600 ml

cukier 120 g

masło 120 g

kakao 60 g

żółtka 3 szt.

masa orzechowa

Orzechy włoskie 100 g

masa bakaliowa

rodzynki 100 g

mak 100 g

herbatniki 50 g

masa kokosowa

mleko 100 ml

wiórki kokosowe 100 g

cukier 50 g

dodatkowo

wafle kwadratowe 150 g

Czekolada mleczna 100 g

bakalie do ozdoby 50 g

Ciasto Bakałarz

Przygotowanie

Masa podstawowa: 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i kakałem. W pozostałym mleku rozmieszać żółtka. Dodać do gotującego się mleka. Gotować do momentu zgęstnienia. Miękkie masło utrzeć na puch. Dodawać partiami zimną masę. Masę podzielić na dwie połowy.
Masa orzechowa: Orzechy mielimy. Mieszamy z jedną połową masy podstawowej.
Masa bakaliowa: Do drugiej połowy masy podstawowej dodajemy rodzynki, mak i pokruszone herbatniki.
Masa kokosowa: Gotujemy mleko wraz z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami masę kokosową.
Wafle przekładamy masami. Pierwsza idzie masa orzechowa, następnie masa bakaliowa, a na końcu masa kokosowa. Chłodzimy w lodówce przez noc. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewam przygotowane ciasto. Ozdabiam bakaliami.

Zapraszam na mojego bloga !

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..