Ciasto bananowo – rabarbarowe

  • on 6 kwietnia 2021

Ciasto bananowo – rabarbarowe

Składniki

Banan dojrzały – 3szt

Jajko – 4szt

Mąka pszenna – 150g

Mąka owsiana – 150g

Olej – 1/3 szklanki

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Cukier waniliowy – 1 łyżeczka

Cukier – 60g do ciasta + 2 łyżki do rabarbaru

Rabarbar – 2 łodygi

Cukier brązowy – 1 łyżka (do posypania ciasta)

Ciasto bananowo – rabarbarowe

Przygotowanie

Rabarbar obieramy i kroimy na plastry. W garnku dusimy rabarbar z 2 łyżkami cukru i odrobiną wody, aż zupełnie zmięknie. Miksujemy do blenderem na gładki mus.
1 banana odkładamy (będzie na górę ciasta), pozostałe 2 rozgniatamy widelcem.
Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, proszek, olej, cukier waniliowy i mus rabarbarowy. Na końcu dokładamy banany.
Ciasto wykładamy do natłuszczonej foremki (22cm) i układamy na nim plasterki banana. Posypujemy cukrem brązowym.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..