Ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
szklanka cukru
szklanka mąki
łyżeczka proszku do pieczenia i octu
Masa jogurtowa 1:
Jogurt grecki 400 g
3 łyżki cukru pudru
galaretka wiśniowa
Masa jogurtowa 2:
jogurt grecki 400 g
3 łyżki cukru pudru
galaretka cytrynowa
Oraz:
2 galaretki truskawkowe
ok. 0,5 kg truskawek
Ciasto jogurtowe z truskawkami i galaretką
Przygotowanie
ROBIMY BISZKOPT:
Ubijamy białka na sztywno, następnie partiami wsypujemy cukier. Żółtka mieszamy z proszkiem i octem, ciągle miksując wlewamy do piany. Przesiewamy mąkę i dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie za pomocą łyżki. Wlewamy na formę o wymiarach 25/40 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Gdy ciasto przestygnie usuwamy papier i z powrotem ciasto przekładamy do blachy. Boki ciasta zabezpieczamy folią aluminiową.
ROZPUSZCZAMY GALARETKI:
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wstawiamy do większego naczynia z zimną wodą. Galaretkę cytrynową również rozpuszczamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3,5 szklanki wody. Odstawiamy do wystudzenia, a następnie chowamy do lodówki.
ROBIMY MASĘ JOGURTOWĄ:
Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jeszcze płynną, ale zimną galaretkę wiśniową. Masę chwilę ubijamy. Wkładamy na do lodówki do lekkiego stężenia. Wylewamy na biszkopt. Dajemy do lodówki. Tak samo postępujemy z masą cytrynową, którą wykładamy na wiśniową masę.
OWOCE I GALARETKA:
Na warstwę jogurtową układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny i gotowe. Przechowujemy w lodówce. Smacznego 🙂