ciasto ucierane z owocami

  • on 6 kwietnia 2021

ciasto ucierane z owocami

Składniki

margaryna (pół kostki)

cukier (szklanka)

cukier wanilinowy (2 łyżeczki)

jaja (2)

mleko (pół szklanki)

mąka (2 szklanki)

proszek do pieczenia (2 łyżeczki)

kwaskowate owoce (do posypania ciasta, ok. pół litra)

(ewentualnie) cukier puder

bułka tarta do oprószenia blaszki na ciasto, ok. łyżki

ciasto ucierane z owocami

Przygotowanie

Ciasto ucierane z owocami.
1. Do garnka na zupę wrzucić na dno (mniej więcej na całą powierzchnię) pokrojoną w kostkę połowę kostki margaryny lub masła, następnie wysypać na nią szklankę cukru, dodać dwie kopiate łyżeczki cukru waniliowego, zmiksować, później wybić do garnka dwa jaja, wlać pół szklanki mleka, zmiksować. Dosypać dwie szklanki mąki oraz dwie łyżeczki proszku do pieczenia, zmiksować.

2. Przenieść masę na dno dużej prostokątnej blaszki wysmarowane margaryną i oprószone bułką tartą. Wyrównać ciasto łyżką tak, by powstała cienka warstwa. Posypać ciasto dowolnymi, kwaskowatymi owocami (świetnie wychodzi z jeżynami, porzeczkami, ale też z malinami, borówkami).
3. Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika. Piec w temp. 180-190 stopni Celsjusza. Sprawdzać patyczkiem stan wypieczenia – ciasto powinno się zarumienić, a masa nie powinna kleić się do patyczka.
4. Upieczone ciasto po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..