Ciasto z cukinią

  • on 6 kwietnia 2021

Ciasto z cukinią

Składniki

2 szkl. startej cukinii (1szkl=250 ml)

2 szkl. mąki orkiszowej

2 łyżeczki ekstratu waniliowego

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3/4 szkl. cukru

3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)

1/2 szkl. oleju

lukier: 1 szk. cukru pudru+sok z 1/2 cytryny

Ciasto z cukinią

Przygotowanie

Keksówkę o wymiarach 12×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z soku, który się pojawi i napełnić nią dwie szklanki.
Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Dodać jajka, olej, ekstrakt waniliowy, a na koniec dodać cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Tak powstałą masą napełnić foremkę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem
czy już można wyjąć z piekarnika.
Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem.

Przepis znajduje się w kategorii :
Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..