Cukinia z kalafiorem i marchewką

  • on 6 kwietnia 2021

Cukinia z kalafiorem i marchewką

Składniki

kilka cukinii

kilka marchewek

główka dużego kalafiora

2-3 duże cebule

kilka gałązek świeżej pietruszki i selera

ziarna gorczycy i kopru

ziele angielskie

liście laurowe

rozmaryn suszony

Zalewa:

8 szklanek przegotowanej wody

1 szklanka octu 10%

1 szklanka cukru

1 płaska łyżka soli

Cukinia z kalafiorem i marchewką

Przygotowanie

Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy.

Cukinię myjemy, odcinamy piętki, kroimy wzdłuż na cztery części, jeżeli cukinia jest duża. Małą wystarczy przekroić na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę w całości gotujemy 10 minut. Studzimy i kroimy w plasterki. Kalafior obgotowujemy krótko, dosłownie minutę. Studzimy i dzielimy na małe różyczki. Cebulę kroimy w piórka. Szatkujemy seler i pietruszkę. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka i zalewamy zalewą.

Dodajemy przyprawy w ilości wg. uznania. Zalecam, użyć szczyptę rozmarynu. Większa ilość zdominuje smak sałatki. Odstawiamy na minimum godzinę. Można sałatkę przetrzymać całą

Nakładamy do słoików. Pasteryzujemy 20 minut.

Przepis znajduje się w kategorii :
Przetwory

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..