Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym.

  • on 6 kwietnia 2021

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym.

Składniki

1,5 kg ćwiartek z kurczaka,

1 łyżka przyprawy do mięsa,

0,5 łyżeczki papryki ostrej,

1 łyżeczka soli,

2 łyżki oleju,

0,5 łyżeczki przyprawy marynata do mięs i drobiu,

2 łyżki natki pietruszki,

3 szczypty suszonego kopru,

165 g śmietany 30 %,

1 łyżka mąki pszennej,

1 szklanka wody przegotowanej zimnej,

szczypta Vegety lub ziarenek smaku.

Ćwiartki kurczaka w sosie śmietanowo – koperkowym.

Przygotowanie

Do przygotowanego mięsa z ćwiartek czyli pokrojonego w części i oczyszczonego wsypać przyprawy wlać olej i dokładnie wymieszać. odstawić na dziesięć minut aby przyprawy wchłonęły się w mięso.

Przygotowane mięso w przyprawach przełożyć wraz z zawartością do wysokiej patelni, skórą w stronę patelni i obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

Jak już mamy ładnie podsmażone ćwiartki z kurczaka, wtedy wlać do nich szklankę wody, wsypać szczyptę swojskich suszonych warzyw, ziela angielskie ze cztery sztuki oraz liść laurowy i dusić pod przykryciem na średnim ogniu do ich miękkości. Pod koniec duszenia ćwiartek dodać natkę pietruszki i jeszcze chwilę poddusić pod przykryciem.

W czasie gdy ćwiartki jeszcze się duszą śmietanę rozrobić z mąką aby nie było grudek. Rozrobioną śmietanę wlać do duszących się ćwiartek, szybkim ruchem zamieszać i zagotować do powstania sosu, wyłączyć gaz i odstawić.

Gdy mamy już zdjęte ćwiartki z sosem z ognia wtedy dodać suszony koper i dokładnie zamieszać do połączenia się sosu z koprem.

Przygotowane ćwiartki w sosie podałam z ziemniakami polanymi sosem oraz mizeria z ogórków. Mięso wyszło bardzo smaczne soczyste i kruche. Taki obiad świetnie nadaje się dla rodziny jak również w moim przypadku dla przyjaciół którzy mnie odwiedzili.

Przepis znajduje się w kategorii :
Dania główne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Specjalnie dla Ciebie! losowe posty ..